Megnyílt a Webáruházunk!

2014.10.13 21:03

Elindult az új webáruházunk!

Könnyebben, gyorsabban zajlik így a karikás kendő rendelésfelvétel.

Sokan szeretik a karikás kendőt gyorsasága és egyszerűsége miatt, rövid távokra vagy épp kis súlyhoz verhetetlen eszköz, a család bármelyik tagja könnyen és néhány mozdulattal magára veheti. Az oldalak váltogatásával a félvállasság ellenére is kényelmesen lehet benne hordozni.

A sávonkénti meghúzás által a karikás kendő a babát optimálisan képes támasztani saját tartásában, míg az őt hordozó testén egyenletesen oszlik el súlya.

A karikás kendő egyaránt remekül használható koraszülött babáknál, és totyogóknál is. A piciknél nagy előnye a pontosság, a nagyoknál pedig a gyors felvétel, és hogy nem lóg le a földre a karikás kendő.

Használhatok karikás kendőt újszülött vagy koraszülött babával?

A karikáknak köszönhetően könnyen és gyorsan igazítható eszköz, akár koraszülöttek számára is (léteznek koraszülötteknek való keskenyebb szövött kendők és karikások, de normál karikással is megoldható egy 2-2.5 kgs baba hordozása). Félvállra terhel, így nagyobb súllyal rövid távokra alkalmas inkább. A háton történő csavarással a baba szimmetrikus kis „zsebben” helyezkedik el, amit sávonként húzunk feszesre, az ő testéhez igazítva, stabilan támasztva őt. 

A könnyű igazítási és korrigálási lehetőség miatt praktikus lehet feszes izomtónusú vagy tónuseloszlási zavaros babákhoz, ilyen esetben a témában jártas hordozási tanácsadóval érdemes konzultálni.

Érdemes megvennem, ha a babám már kúszik-mászik, igazi örökmozgó?

Persze!

Igazi megmentő lehet a szeparációs szorongás időszakában, mikor csak rövid időre mennél ki a szobából, de a kis emberpalánta máris zokogni kezd, tehetetlenül ülve ott, ahol az imént elmélyülten játszott. A karikás kendőt ilyenkor egy pillanat alatt fel lehet kapni, csípőre vagy hátra, és sírás nélkül, két szabad kézzel oldhatjuk meg az aktuális feladatot. Elöl is lehet hordozni karikásban, de ekkora baba már nem fér el teljesen középen egy átlagos alkatú szülőn, így inkább csípőn van – ennél a hordozónál ebben nincs éles átmenet. Onnan pedig kedvére nézelődhet, hadonászhat, tanulhat.
Autóból kiszállva is jó hasznát vehetjük, hiszen nem lóg le sehol, és kényelmesen felvehető, akár a közös kabátot is felkaphatjuk, anélkül, hogy igazán megérezné a baba a hideget. (Az autósülésbe nem biztonságos téli ruhában kötni a babákat – bővebben a témáról www.biztonsagbanutazni.hu)

A kisbabámból totyogó lett, kinőtte a karikást?

Dehogy!

 A közös séták alkalmával, vagy a játszótérről hazafelé gyakran előfordul, hogy a kis örökmozgók mehetnékje eltűnik, ilyenkor melléjük guggolva egy mozdulattal rájuk tehetjük a karikás kendőt, két további mozdulattal pedig indulásra kész állapotba hozhatjuk őket. (Az optimális súlyelosztás és kényelem érdekében alaposabb meghúzásra van szükség persze.)

A karikás kendőd bármilyen helyzetben használható, mikor egyébként kézben cipelnéd a kicsit.

Miért jó egyáltalán karikás kendőt használni, hordozni?

Például azért, mert mindig lehet két szabad kezed, és egy (vagy ha ikreid vannak, két!) elégedett babád. Egyszerre! A jó hordozóeszköz stabilan tartja rajtad a pici testét, így mozoghatsz lendületesen is, nem kell fognod, és persze neki is kényelmes lesz. Ha szeretnéd, nézheted egész nap, és simogathatod a szabad kezeiddel, de házimunkát is végezhetsz, miközben ő szemlélődik vagy alszik. Nem kérdés, hogy tudod-e fogni a nagytesó kezét, vagy hogy hogyan viszed haza a bevásárlást. Az üres babakocsit is könnyebb két kézzel tolni.

És azért is, mert a testközelség megnyugtat mindkettőtöket. Olyan hormonokat szabadít fel bennetek, amik serkentik a tejtermelést, ellazítanak, és erősítik a kötődést. Ha a picike babátokat elöl hordozzátok, a fejének az illata is extra oxitocin és prolaktin termelésére serkent titeket. A korai kötődés döntő fontosságú a későbbi személyiségfejlődésben, és segít kompetens, magabiztos szülővé válnotok.

Ráadásul a téli hidegben (vagy a nyári hőségben) a te tested fejlett hőszabályzó rendszere kisegíti a pici kialakulóban lévő szabályzását azáltal, hogy a hasán át felmelegíti vagy lehűti őt. A babáknak csak a hátán található barnazsírszövet illetve vastagabb zsírréteg, ami hőtermelésre és hőszigetelésre képes. A vérkeringésük is átállási szakaszban van, ezért ha letesszük őket, könnyen lehűlnek a végtagjaik, akkor is, ha kellemes a hőmérséklet. A hordozás által elkerülhető az is, hogy túlöltöztesd a babát, mert a tested melege miatt elég kevesebb réteget adnod rá, és mindig érzed, hogy melege van, vagy fázik-e.


 

Vissza